Bahan - Bahan
550 gm Butter
5 Biji Telur
600 gm Tepung Gamdum
250 gm Buah Campur
100 gm Kurma
50 gm Potongan Badam
300 gm Gula Castor
1 sudu Bicobonate
1 sudu Cream Of Tatar
1 sudu Esen vanila
2 cawan Gula Hangus
3 biji Buah Pala
4 sudu Susu pekat
Sedikit Pewarna
Cara-Caranya:
1. Panaskan air dalam kukus
2. Masukkan sedikitntepung gandum dan gaul dengan buah campur ( elakkan buah mendak )
3. Tepung diayak dengan cream af tatar dan bicabonate
4. Pukul butter dan gula caster hingga kembang. Masukkan pewarna coklat ( gunakan senduk kayu )
5. Masukkan telur sebiji demi sebiji ( bila masukkan telur jangan terlalu pukul- kek menjadi kering ) Gaul hingga sebati.
6. masukkan tepung sedikit- jangan terlalu gaul hingga sebati.
7. panaskan gula di kuali - hingga cair, berwarna coklat dan berbuih dan tuang ke dalam adunan ( guna senduk kayu )
8. Kukus 4 jam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan