Iklan Penaja

Halaman

Putu Ayu

Bahan-bahan :

2  Biji telur
1 1/2 Cawan Tepung Gandum
1 Cawan Gula Pasir
1 Camca ovelette
1 Cawan Santan
1 Cawan Air Pandan + Pewarna Hijau
1 Biji Kelapa Parut Putih
Sedikit garam
2 sudu tepung ubi

Cara-cara :

1) Kelapa parut putih tadi gaulkan dengan sedikit garam dan tepung ubi. tepung ubi tu untuk pastikan kelapa tu tak berderai.
2) Lepas tu sapukan minyak sikit pada acuan untuk pastikan bila dia dah masak nanti senang nak keluar.
3) Tekan sikit kelapa ke dalam acuan ikut citarasa sendiri. tekan biar padat.
4) Masukkan gula, telur, ovelette dan pukul sampai kembang dan naik.
5) Lepas tu masukkan santan dan air. masukkan pewarna hijau sikit ikut citarasa nak pekat ke cair warna tu. kalau nak try warna lain pun apa salahnya.
6) Kemudian masukkan tepung gandum. pukul sampai ia sebati. dah siap bolehlah masukkan ke dalam acuan yang ada kelapa tadi.
7) Panaskan kukusan dan kukus selama 7-8 minit. jangan biar lama2 kalau tak nanti dia kecut dan tak gebu. kalau nak lagi gebu boleh tambah ovelette.
8) Sedia untuk dihidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan